Kolagen je protein, který dokáže stimulovat elasticitu a pružnost v těle. Představuje 70 % bílkovin v pokožce a více jak 30 % všech bílkovin v našem těle. Vstřebávání kolagenu do organismu není ovšem snadnou záležitostí. Proto se upravuje a přeměňuje na hydrolyzovaný kolagen, který tělo vstřebává beze zbytku.

Podle odborné terminologie je kolagen označován jako skleroprotein, extracelulární, ve vodě nerozpustná bílkovina, jež je základní stavební hmotou pojivových tkání.

Kolagen je tedy látka, která se nachází v tkáních, jako jsou chrupavky, šlachy, kosti, zuby, dásně, kůže, cévy nebo třeba v oční rohovce.

A v čem spočívá kouzlo kolagenu? Jeho předností je, že má celou řadu účinků, které příznivě ovlivňují lidský organismus. Jeho nedostatek pociťujeme nejen bolestmi pohybového aparátu, ale také dojde také k viditelnému stárnutí vaší pokožky. Máte-li ho nedostatek, začnou vás bolet chrupavky, vazy a také šlachy. Díky kolagenu dojde ke zpevnění těchto vaziv. Navíc dokáže také urychlit výstavbu poškozených tkání, takže urychluje hojení po vážných úrazech nebo operacích. Pozitivně také ovlivňuje růst svalů a napomáhá k jejich regeneraci.

Jak již bylo uvedené, nedostatek kolagenu se projeví i navenek, tedy stárnutím kůže. Ta se stává méně pružnou a pevnou. Je pochopitelné, že se zvyšujícím se věkem dochází k úbytku kolagenu v tělu. Proto je nutné jej doplňovat prostřednictvím potravinového doplňku. Kromě toho má kolagen příznivý účinek při redukčních dietách a mají vliv také na pevnost, lest a růst vlasů a nehtů.

Kolagen bývá nejčastěji součástí kosmetických produktů. Naleznete jej v pleťových krémech, šampónech či kondicionérech. Co se týká potravinových doplňků, výborným zdrojem kolagenu je želatina. V tomto případě se ovšem jedná o kolagen, který neprošel hydrolyzací a je tak pro lidský organismus hůře zpracovatelný. Různé kolagenové tablety si můžete bez problémů zakoupit v každé lékárně.

Kolagen

Kolagen je nejrozšířenější živočišná bílkovina. Tvoří 25-30% všech proteinů v těle savců. Do této chvíle je známo nejméně 27 různých typů kolagenů. Tyto bílkoviny mají velice zásadní biologický význam, protože kolagen, je základní stavební prvek pojivových tkání.

Stejně jako ostatní bílkoviny, je i kolagen vytvořen asi z dvaceti druhů základních aminokyselin. Jeho specifická struktura proto závisí na sekvenci aminokyselinových zbytků, tzv. primární struktuře polypeptidických řetězců. Zní to strašně, ale v podstatě to znamená, že záleží na metodice uspořádání všech aminokyselin a od toho se dále odvozují biologické a fyzikální vlastnosti bílkoviny.

Výskyt kolagenu

Zatím je nám známá celá řada typů kolagenu. Mezi ty velmi významné řadíme typy I, II, III, IV a V. Nejrozšířenější a zároveň nejdůležitější je kolagen typu I. Je obsažen v těle savců zhruba z 90% a je přítomen v kůžišlacháchkostech a zubech. Typ II se vyskytuje v chrupavkách. Typ III je kolagen embryonálního vývoje a později je nahrazen kolagen prvního typu.
Typ IV je obsažen v bazální membráně epitelů a kolagen typu V je nejčastěji přítomen ve stěně cév.

Kolagen je především produkován vazivovými buňkami a buňkami chrupavek. Lidské tělo je schopné provádět syntézu kolagenu svépomocí, zejména v o období růstu a vývinu. Jako taková pomyslná hranice se považuje věk někdy mezi 30-35 lety, kdy se syntéza kolagenu v organismu začíná utlumovat. Běžně se uvádí, že je to věk, ve kterém lidské tělo začíná stárnout. Dalším pomyslným mezníkem se pak stává věk okolo šedesátého roku života, kdy dochází k výraznému útlumu tvorby kolagenu, ale třeba mít na paměti, že každý člověk je jiný, proto nelze brát tyhle informace jako dogma a u každého jedince se to může více či méně lišit.

Kolagen typu I byl izolován z nejrůznějších částí těl živočichů – jako příklad můžeme uvést ptačí nožky, vepřová, hovězí, žabí, či žraločí kůže, koňské šlachy, rybí šupiny nebo mořské ježovky.