Kolagen v potravinářství

Zde si kolagen našel velmi široké využití. Například můžeme uvést jedlé obaly na potraviny, které chrání poživatinu před okolím, zadržují masové šťávy a omezují vznik nežádoucích mikroorganismů.

Kolagen v lékařství a farmaceutickém průmyslu

V téhle oblasti má kolagen velmi významné postavení, zejména pro své vlastnosti, které jsou způsobené jeho vláknitou strukturou, pevností v tahu, kontrolovatelnému síťování a možností rozkladu pomocí enzymů lidského těla. Využívá se jako nosič pro různé léky, vyrábějí se kolagenové podušky a houby na popáleniny a otevřené rány. Je k dispozici i práškový kolagen, který se ve formě spreje používá jako postřik k bandážování ran.

Dalším způsobem využití kolagenu v medicíně jsou chirurgické nitě, které jsou po určité době absorbovány lidským tělem, součást náhrad krevních cév a srdečních chlopní a hemostatikum.

Kolagen v průmyslu

Průmysl našel obrovské využití pro kolagen a ačkoliv od některých se již postupně upouští, protože bývají nahrazeny syntetickými metodami, některé způsoby využití přetrvávají nadále.

Asi nejznámějším způsobem zpracování této bílkoviny je výroba klihu. Klih je speciální druh lepidla používaný k lepení dřeva a papíru. Vyráběl se tradičně extrakcí z živočišného materiálu. Přírodní klíh je používán již od starověku.